Διαπαιδαγωγηση

Ποιοτικός χρόνος με το παιδί -Οδηγός για πολυάσχολους γονείς

Ο ποιοτικός χρόνος δεν έχει καμία απολύτως σχέση με το τι κάνετε με το παιδί σας ή πόσο χρόνο αφιερώνετε. Ο ποιοτικός χρόνος έχει σχέση με τον τρόπο με τον οποίο συνδέεστε με το παιδί σας, όταν βρίσκεστε μαζί του. Έχει σχέση δηλαδή, με την αμέριστη προσοχή σας και την προσήλωση στο παιδί εκείνες τις στιγμές. Φυσικά, όταν παράλληλα μαγειρεύετε, δουλεύετε, διαβάζετε, ασχολείστε με το κινητό σας ή κάνετε κάτι άλλο όταν είστε με το παιδί, αυτός ο χρόνος δεν ονομάζεται ποιοτικός, γιατί δεν είστε 100% εκεί για το παιδί σας.


Για να γίνει ο χρόνος ποιοτικός και να βοηθήσετε με αυτόν τον τρόπο στην γνωστική, συναισθηματική και κοινωνική εξέλιξη του παιδιού σας, θα πρέπει να βελτιώσετε την ποιότητα της σύνδεσής σας με εκείνο. Όταν κάνετε κάτι μαζί του, είτε διαβάζετε ένα παραμύθι είτε παίζετε στην παιδική χαρά, καλό είναι να το κάνετε με την καρδιά σας και να συμμετέχετε ολόψυχα στην κοινή σας δραστηριότητα.

Άρα λοιπόν, ο ποιοτικός χρόνος δεν αφορά συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως πολλοί γονείς νομίζουν. Πολλοί πιστεύουν, ότι μόνο τα εκπαιδευτικά παιχνίδια ή οτιδήποτε μπορεί να εξελιχθεί σε διδακτική εμπειρία για το παιδί αποτελεί παράδειγμα ποιοτικού χρόνου. Η διασκέδαση όμως με το παιδί σας, αποτελεί μια πολύ καλή επιλογή, αφού και οι δύο συμμετέχετε με την καρδιά σας. Το να είστε παρόντες και να μην ταξιδεύει ο νους σας αλλού, αποτελεί την σημαντικότερη διάσταση του ποιοτικού χρόνου.


Αφιερώστε λοιπόν, τον αποκλειστικό χρόνο ό,τι κι αν κάνετε μαζί. Μπορείτε για παράδειγμα, να επιλέξετε από κοινού μια δραστηριότητα, να υποστηρίξετε τις ιδέες του παιδιού σας, να το ακούσετε με προσοχή, να απολαύσετε το παιχνίδι, να γελάσετε και το πιο σημαντικό, να μην αφήσετε τίποτα να σας ενοχλήσει, έστω για λίγο. Αυτή η επικοινωνία με το παιδί σας είναι ευεργετική τόσο για την ανάπτυξη του, όσο και για την δημιουργία δυνατής σχέσης μεταξύ σας. Όσο περισσότερο ποιοτικό χρόνο αφιερώνετε στο παιδί σας, τόσο λιγότερες πιθανότητες έχει να αναπτύξει ψυχοκοινωνικά προβλήματα, μαθησιακά , να καταφύγει στις εξαρτήσεις ή στη βία. Αυτό συμβαίνει γιατί αισθάνεται ότι ανήκει σε μια οικογένεια που το εκτιμά, νιώθει ασφάλεια και μαθαίνει να εμπιστεύεται τον εαυτό του και τους γύρω του. Με αυτόν τον τρόπο ενισχύεται η αυτοεκτίμηση του και οι σχέσεις μεταξύ των μελών της οικογένειας σας.  


Δείτε παρακάτω, πώς μπορείτε να κάνετε τον χρόνο που αφιερώνετε στο παιδί σας ποιοτικό και να χτίσετε μια γερή σχέση μαζί του. Θυμηθείτε ότι δεν έχει σημασία τι κάνετε αλλά πώς επικοινωνείτε με το παιδί σας.

  • Αφιερώνετε έστω 10 λεπτά από τον χρόνο σας καθημερινά για να επικοινωνείτε με το παιδί σας ουσιαστικά
  • Να είστε παρόντες ψυχικά και σωματικά πάντα
  • Να αφήνετε το παιδί να επιλέγει όποια δραστηριότητα το ευχαριστεί, χωρίς να επιβάλετε εσείς τι θα κάνετε
  • Να επιλέγετε από κοινού μια αγαπημένη δραστηριότητα
  • Να μην αφήνετε τίποτα να σας αποσπάει την προσοχή
  • Να γελάτε με την καρδιά σας και να χαίρεστε αυτές τις στιγμές
  • Να είστε ανέμελοι
Βιβλιογραφία

Zick, Cathleen D. and W. Keith Bryant. 1996. “A new look at parents’ time spent in child care: Primary and secondary time use.” Social Science Research 25(3): 260–280.