Διαπαιδαγωγηση

4 τρόποι για να ενισχύσετε την γλωσσική ανάπτυξη του παιδιού σας

Η ανάπτυξη της γλώσσας είναι ένα κρίσιμο μέρος της ανάπτυξης των παιδιών. Υποστηρίζει την ικανότητα του παιδιού να επικοινωνεί, να εκφράζει και να κατανοεί τα συναισθήματα. Υποστηρίζει τη σκέψη και την επίλυση προβλημάτων, την ανάπτυξη και τη διατήρηση σχέσεων. Η εκμάθηση της κατανόησης και  της χρήσης της γλώσσας  είναι το πρώτο κρίσιμο βήμα στον αλφαβητισμό και η βάση για την εκμάθηση τους ανάγνωσης και της γραφής. Ως γονείς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να εξελιχθεί γλωσσικά με διάφορους τρόπους.

  1. Να μιλάτε στο παιδί, ακόμα κι αν είναι νεογέννητο. Τους πρώτους 12 μήνες, τα μωρά αναπτύσσουν πολλά από τα θεμέλια που στηρίζουν την ανάπτυξη του λόγου και της γλώσσας. Φυσικά, συνεχίζουν να αναπτύσσουν γλωσσικές δεξιότητες με εκπληκτικό ρυθμό τα πρώτα τρία χρόνια της ζωής τους. Ακόμα και όταν το βρέφος είναι πολύ μικρό, αν του περιγράφετε τις κοινές σας δραστηριότητες ή παράλληλα του δείχνετε τα αντικείμενα όταν μιλάτε, εκείνο σιγά σιγά θα μάθει να νοηματοδοτεί τις λέξεις.
  2. Να είστε περιγραφικοί. Καθώς το παιδί μεγαλώνει και αρχίζει να χρησιμοποιεί χειρονομίες ή φωνούλες, μπορείτε να ανταποκριθείτε στις προσπάθειες επικοινωνίας, απαντώντας του.Θα εκπλαγείτε με το πόσα έχει να πει, ακόμη και πριν αναπτυχθούν οι λέξεις.Για παράδειγμα, εάν το παιδί σας κουνήσει το κεφάλι του αρνητικά, απαντήστε σαν να λέει «όχι». Εάν το παιδί  δείχνει ένα παιχνίδι, απαντήστε σαν να λέει, «μπορώ να το έχω;» ή «μου αρέσει». Όταν ανταποκρίνεστε στο παιδί σας, το ενθαρρύνετε να επικοινωνήσει. Καθώς μεγαλώνει και θα χειρίζεται όλο και καλύτερα τη γλώσσα, θα μπορεί να ανταποκριθεί στις περιγραφές σας και το ίδιο χρησιμοποιώντας πιο σύνθετο λεξιλόγιο.
  3. Διαβάστε στο παιδί σας. Μοιραστείτε πολλές ιστορίες με το παιδί σας και διαβάστε πιο περίπλοκα βιβλία καθώς μεγαλώνει. Η ανάγνωση επιτρέπει στο παιδί να ακούει λέξεις σε διαφορετικά περιβάλλοντα, κάτι που βοηθά στην εκμάθηση της σημασίας και της λειτουργίας των λέξεων. Η σύνδεση του βιβλίου με αυτό που συμβαίνει στη ζωή του, είναι ένας καλός τρόπος για να μιλήσετε το παιδί. Μπορείτε να ενθαρρύνετε να μιλήσετε, συζητώντας για ενδιαφέρουσες εικόνες στα βιβλία που βλέπετε μαζί του. Όταν διαβάζετε δυνατά στο παιδί σας, μπορείτε να επισημάνετε λέξεις καθώς τις λέτε. Αυτό το βοηθά να αντιληφθεί τη σχέση μεταξύ γραπτών και προφορικών λέξεων καθώς επίσης στο να μάθει ότι οι λέξεις είναι ξεχωριστά μέρη τους γλώσσας. Αυτές είναι σημαντικές έννοιες για την ανάπτυξη του γραμματισμού.
  4. Συζητήστε με το παιδί σας τις καθημερινές του εμπειρίες. Η συζήτηση για το τι συμβαίνει κάθε μέρα, είναι μια πολύ καλή ευκαιρία μάθησης. Το παιδί μαθαίνει να ανταποκρίνεται στις ερωτήσεις των γονέων, απαντά και παράλληλα εμπλουτίζει το λεξιλόγιο του. Μην του μιλάτε μωρουδίστικα, γιατί δεν έχει να του προσφέρει τίποτα γλωσσικά. Είναι σημαντικό, να μάθει το παιδί τις διαφορετικές σημασίες των λέξεων και τη λειτουργία τους στον κόσμο. Για παράδειγμα, μιλήστε του για ό,τι το ενδιαφέρει και εξηγήστε του με απλό και κατανοητό τρόπο την χρήση των λέξεων.
Βιβλιογραφία

Kamhi, A.G., & Clark, M.K. (2013). Specific language impairment. Handbook of Clinical Neurology, 111, 219-227.

Levickis, P., Reilly, S., Girolametto, L., Ukoumunne, O.C., & Wake, M. (2014). Maternal behaviors promoting language acquisition in slow-to-talk toddlers: Prospective community-based study. Journal of Developmental and Behavioral Pediatrics, 35(4), 274-81.

Reilly, S., Eadie, P., Bavin, E.L., Wake, M., Prior, M., Williams, J., Bretherton, L., Barrett, Y., & Ukoumunne, O.C. (2006). Growth of infant communication between 8 and 12 months: A population study. Journal of Paediatrics and Child Health, 42, 764-770.

Reilly, S., Wake, M., Ukoumunne, O.C., Bavin, E., Prior, M., Cini, E., Conway, L., Eadie, P., & Bretherton, L. (2010). Predicting language outcomes at 4 years of age: Findings from Early Language in Victoria Study. Pediatrics, 126 (6), e1530-7.

Rowe, M.L., & Zuckerman, B. (2016). Word gap redux: Developmental sequence and quality. JAMA Pediatrics, 170(9), 827-828.